maanantai 2. marraskuuta 2015

Ryhtiä elämäntapoihin ryhmäliikunnalla

 
Alkusyksy ja alkuvuosi ovat uuden elämän aloittamisajankohtia – alkaahan silloin lukuisa määrä kansalaisopiston liikuntakursseja. Viikoittain toistuva ryhmäliikunta, oli se sitten zumbaa, kahvakuulaa tai ropan rimmausta, sopii etenkin ajoittaista motivaatiopulaa potevalle. Ryhmäliikuntatunti luo positiivista painetta, jolla torjuu turhat tekosyyt tai sohvan ja televisioruudun vetovoiman!Kuluvan lukuvuoden hittikursseja ovat etenkin vanhemmalle väelle suunnatut kuntosalikurssit ja tuolijumpat. Iän karttuessa lihaskunnon ylläpitäminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Lihaskunnostaan huolehtiva välttyy todennäköisesti paremmin kaatumisen aiheuttamilta vammoilta ja päivittäiset arkirutiinit sujuvat sutjakasti. Liikuntarajoitteiselle tuolijumppa tarjoaa turvallisen tavan kevyeen lihasharjoitteluun ja venyttelyyn.Joogan suosio jatkuu etenkin työikäisten keinona rauhoittua hetkeksi oman kehon ja mielen hoitamisen parissa. Tällä hetkellä toiminta-alueen joka kunnassa pyörii erilaisia joogakursseja, joilla kaikkiaan 250 joogaajaa hakee hyvää oloa ja rentoutumista.

Tärkeä liikkumaan kannustava ryhmän lisäksi on innostava ryhmänohjaaja. Opiston liikuntakursseja vetää osaava ja innostava joukko tuntiopettajia. Kolmenkymmenen opettajan joukossa on liikuttajia monella eri ammattinimikkeellä: fysioterapeutteja, kunto-ohjaajia, personal trainereita, opettajia, liikunta-ohjaajia ja –neuvojia… monella on  taustalla vahva harrastuneisuus, jota tuetaan osallistumalla oman erityisalan ohjaajakoulutuksiin ja kursseille. Uutiskirjeen loppupuolella kurkistetaan erään vetovoimaisen ohjaajamme ajatuksiin tarkemmin!

Kuukauden kurssivinkit


Havukoristeita jouluksi Alahärmä Yliviitalan liikuntakeskus, ma 9.11. klo 17.30-20.45. Ilmoittaudu 2.11. mennessä 1198113
Havukoristeita jouluksi Evijärvi Vasikka-ahon Monitoimitalo, ke 11.11. klo 17.30-20.45. Ilmoittaudu 3.11. mennessä 1198209
Iltojen inspiraatio Kortesjärven Kirkonkylän nuorisoseura ma 9.11.-7.3. klo 18-21. Valmistetaan talven aikana teatteriesitys ryhmän toivomasta tekstistä. Ilmoittaudu 1102406
Klassisen laulun joululaulukurssi Kauhava Nahkalan koulu pe,la,su 27.-29.11. pe klo 16.30 ja la, su klo 11-17. Ilmoittaudu 20.11. mennessä 1101305
Valaiseva hopealankapallo Lappajärvi Käsityötupa pe, la 27-28.11.  pe klo 18-21 ja la klo 10-13. Ilmoittaudu 19.11. mennessä 1198520

Opiston tuntiopettaja Pirjo Orrenmaa  ja liikunnan ikuinen kipinä

”Olen ensimmäiseltä koulutukseltani kuntohoitaja ja toimenkuvaani on aina kuulunut liikuntaryhmien
ohjaaminen. Fysiokimppa-ohjaajakurssi ”avasi silmäni” ja antoi ikuisen kipinän jumppaamiseen. Konseptin liikkeet ovat helppoja mutta tehokkaita, musiikki tarttuvaa, ja tunnin jälkeen olo on ihana!
Ohjaajana minulle tärkeää että jokainen ryhmäläinen kokee onnistumista ja tunnelma on rento, huumoria pitää olla aina ja ryhmään tulon kynnys on matala. Korostan ryhmäläisille aina sitä että tunnin jälkeen olo pitää olla hyvä; sopivasti väsynyt ja mieli virkeä! Yritän ohjata tunnit aina ”fysioterapeuttisesti” ja liikkeet ovat hyvin pitkälti kuntouttavia.

Yritän mahdollisimman paljon ohjata sanallisesti, koska ryhmät ovat aika isoja ja on mahdotonta käydä ohjaamassa kädestä pitäen. Tärkeää olisi kuitenkin että liikkeet tehdään oikein ja tehokkaasti. Itse teen mukana koko ajan ja mielestäni se on välttämätöntä että saan tunneista sopivan tehokkaita.
Ryhmissäni on aika monta sellaista jotka ovat käyneet alusta asti mukana ja se kyllä saa ohjaajan tuntemaan olonsa hyvin nöyräksi. Kun saan saman ihmisen mukaan seuraavanakin lukukautena, tiedän että olen onnistunut työssäni. Ryhmäläisiltä saan aivan valtavasti virtaa ja hyvää mieltä! Meillä on mielestäni aina hauskaa, rento tunnelma ja vitsiäkin heitellään hikoilun välissä, he antavat palautetta ja odottavat aina kuumeisesti lukukauden alkamista.

Liikunnan merkitys korostuu aina vain enemmän ikävuosien karttuessa ja koukkuunhan tähän jää. Mutta yritän korostaa aina ryhmäläisillekin sitä että myös lepopäivä pitää olla viikon aikana. Itselleni rentoutumista on perheen kanssa oleilu ja osaan laiskotellakin!

Yleensä jumpparyhmät ovat Kauhavalla kovasti naisvaltaisia ja miehiäkin olisi hienoa saada mukaan. Ja kuinka tärkeää olisikaan saada mukaan sellaisia joilla on erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja jotka eivät harrasta liikuntaa ollenkaan. Toteamme ryhmissä usein että he eivät tiedä mistä jäävät paitsi!”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti