lauantai 28. lokakuuta 2017

Tonttuilua Härmässä

Kansalaisopiston kurssiselosteessa luki houkuttava lause:

Kurssilla valmistetaan tonttu, jolle tehdään paperimassasta persoonalliset kasvot. 

- Lyhyt lause, mutta melkoinen haaste, ainakin tällaiselle taitamattomalle! Ensimmäiseksi saimme opettaja Kaisa Karalalta käteemme savimöltikät ja rupesimme leipomaan kasvoja. 

Aivan kommelluksitta eivät "makkaroiden" lisääminen ja muotoilu sujuneet, mutta onneksi opettaja auttoi. Välillä kyllä piti peilistäkin tarkistaa kasvojen mittasuhteita.

Sitten tehtiin kipsimuotti. Tässähän oppii kemiaakin! Negatiiviset kasvot olivat vain syntymässä olevilla tontturessukoilla, oppilaan mieleen virisi jo toiveikas  tunne.

Savet kaavittiin pois muotista ja pieni epäusko käväisi mielen päällä - eipä ollut oikein tonttumainen  tonttu, vaan äkäisen näköinen nukkuja.

Kipsi sai kuivahtaa rauhassa syyslomaviikon yli kotosalla takan päällä.

Kaavojen avulla leikattiin kankaasta ruumiinosat, ommeltiin ja täytettiin vanulla.

Ahkerimmat etsiskelivät jo sopivia asustekankaita tontun vaatteita varten. Minä en vielä uskaltanut. Kaavat alusvaatteillekin!

Seuraavalla kerralla valettiin kipsimuottiin paperimassasta kasvot. 

Loppuilta kului vaatteita suunnitellessa, osalla oli kutimetkin mukana ja tontuille syntyi sukkia, myssyjä ja kaulaliinoja. 

Mukava puhensorina täytti luokan. Tämä on osa  kansalaisopiston kurssien parasta antia: tehdä työpäivän päälle ihan jotain muuta ja jutella leppoisasti uusien tuttavien kanssa yhteisen harrastuksen parissa. 

Eikös se ole sitä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta? On mukavampaa olla porukassa kuin  yksin kotosalla televiota katsellen ja työasioita murehtien. 

Kyllä siinä viikon stressi laukeaa, kun juttelee niitä näitä tai vain kuuntelee ja keskittyy omaan tekemiseensä, ihan toisenlaiseen kuin päivätöissä.

Opettaja sanoi, että  kipsimuottia voi käyttää useammankin kerran. En kyllä ole ihan vielä varma haluanko...

No tehtiin siihen muottiin toinenkin valu, joka odottaa taas takan päällä kuivumista. Seuraavaksi hiotaan hiekkapaperilla liiat rypyt pois - jospa sitä voisi soveltaa omaankin naamaan? Sitten on vielä  maalaaminen ja kasvojen kiinnittäminen vartaloon.


Minun tonttuni odottaa vielä päättömänä ja alastomana, mutta usko on luja.

Lause Kurssilla valmistetaan tonttu, jolle tehdään paperimassasta persoonalliset kasvot alkaa olla hahmollaan. Se on ainakin varmaa jo tässä vaiheessa, että persoonallinen siitä tulee. 

Kurssia on jäljellä vielä parin illan verran. Pistän kuvan sitten tulemaan kun valmistuu. En sano enää että JOS valmistuu!

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan uutta harrastusta. Syteen tai saveen! 

Sen tässä on ainakin huomannut, että kurssille mennessä ei tarvitse osata mitään - siellä on opettaja ihan sitä varten, että neuvoo jokaista vaikka kädestä pitäen.

Haluako sinä kertoa kurssikokemuksistasi? Pistä sähköpostia Katriinalle tai Päiville: katriina.kojola(a)jarvilakeus.fi tai paivi.kultalahti(a)jarvilakeus.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti